top of page
  • jacobstenswed

Vad är bankgaranti?

Uppdaterat: 28 okt. 2021

Att en hyresvärd/fastighetsägare kräver en form av säkerhet vid uthyrning av lokaler har blivit mer regel än undantag. På de största marknaderna är bankgaranti den vanligaste säkerheten. Varför hyresvärden kräver en ställd säkerhet reder vi inte ut här - däremot ska vi förklara vad en bankgaranti är och innebär.


En bankgaranti till ett hyresavtal innebär att hyresgästens bank går i god för åtagandet mot hyresvärden, upp till ett visst belopp. Det kan betraktas som hyresvärdens försäkring att hyresgästen håller de åtaganden och villkor som framgår av hyresavtalet.


Vanligtvis motsvarar bankgarantibeloppet ett antal månadshyror och används enbart om hyresgästen inte håller sina åtaganden gentemot hyresvärden.

I avtalet för en bankgaranti måste dess syfte (vad den gäller för) och inom vilka tidsramar den kan göras gällande i förhållande till banken framgå.


Motförbindelse - bankens krav på hyresgästen För att ställa ut en bankgaranti och för att reglera bankens fordran mot hyresgästen om de tvingas behöva betala garantin kräver banken en motförbindelse av hyresgästen. Det är oftast ett belopp, som generellt motsvarar garantibeloppet.Bankgarantins storlek och kostnad

Hur omfattande bankgarantin ska vara är i regel en förhandlingsfråga. Hyresvärden vill ha ett så högt belopp som möjligt för att få så hög säkerhet som möjligt - gemene hyresgäst har motsatt vilja då en större garanti innebär högre kostnader.


Att ansöka om bankgaranti är oftast en långdragen och komplicerad process. En av anledningarna är att banken gör en kreditbedömning på hyresgästen för att kunna ta fram ett kostnadsförslag utifrån bedömd risk. Kostnad för bankgarantin är vanligtvis i intervallet 1 till 5% av bankgarantibeloppet.

 

Rental Sense har utvecklat en enklare och kostnadseffektiv, heltäckande säkerhet för Kommersiella hyresavtal - utan kapitalupplåsning eller långdragna processer vilket gör den fördelaktig för både hyresgäst och hyresvärd. Konktaka os idag för mer information

753 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page